Facebook

Artikelen over Shiatsu

Onrustig slapen

Onrustig slapen Shiatsu Out if your Mind

Veel dromen, intens dromen, waardoor je de volgende dag niet fit bent en moeilijk kan concentreren... Klinkt bekend? Het is alsof je een hele reeks aan intense gebeurtenissen beleefd hebt in een paar uur slaap. Alsof je de hele nacht aan het 'ronddwalen' bent geweest. Hoe komt dat?

In de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) wordt gezegd dat de geest in dat geval niet voldoende verankerd is, waardoor het als het ware 'ronddwaalt'. Je kunt het zien als een vorm van onbalans tussen Yin en Yang, waarbij Yang de overhand heeft gekregen en 'hitte'veroorzaakt. Er kunnen drie oorzaken zijn voor deze verstoring van gezonde nachtrust: stress van dagelijkse activiteiten, langduringe emotionele spanningen en verkeerd eetpatroon. Deze punten zal ik hieronder nader toelichten.

Je zal vast gemerkt hebben dat als je de hele dag onder stress bezig bent geweest met een bepaalde activiteit, dan zul je die nacht onrustig slapen en daarover dromen. Ik heb een keer in mijn slaap de hele nacht zitten rekenen na een intensieve dag administratieve werkzaamheden! In dat geval kan een half uur meditatie voor het slapen goed helpen om rust te vinden. Sowieso is meditatie een goed middel om je gedachten te laten varen en dieper te slapen.

Langdurige emotionele spanningen zoals onderdrukte woede, frustraties, chronische angsten, zorgen en depressie zijn ook mogelijke oorzaken van onrustig slapen. Helaas leidt slecht slapen tot meer emotionele instabiliteit, waardoor een negatief spiraal ontstaat die moeilijk te doorbreken is. Emoties die blijven kleven vormen blokkades die energetisch en op lichamelijk niveau te traceren zijn. Shiatsu benadert die blokkades via het lichaam en zijn energiebanen. Door het Qi (energie) te doen stromen worden blokkades opgeheven en ontstaat er weer ruimte voor expressie en vitaliteit, en uiteindelijk krijg men een betere kwaliteit van slaap.

Eetpatroon is niet onbelangrijk als het gaat om slecht slapen. Te veel alcohol, gefrituurd en sterk gekruid eten en teveel rood vlees kunnen de rusteloze nachten versterken.

Er zijn ook mensen die regelmatig onrustig slapen zonder specifieke reden. Bij die mensen zit er waarschijnlijk een dieper ingesleten patroon van 'Yin tekort', dat nader gespecificieerd kan worden tijdens een intake gesprek bij de Shiatsu praktijk.